Koşmaktan Keyif Almak

Araştırmacılara göre her gün 30 dakika koşulması beynin nöronlarındaki mitokondri sayısını arttırmakla, bu durum koşuya adapte olanların zihinsel kabiliyetlerini de olumlu etkilemektedir.

Diğer taraftan koşma kaslar için de iyi bir faaliyettir, çünkü koşmak vücut hücrelerinin yenilenme sürecini de hızlandırmaktadır. Koşmaya alışkın kimseler için koşmak yaşamlarının vazgeçilmezi olurken, koşmaya yeni başlayanlar, koşup koşmama arasında çelişki yaşayabilmektedir.

Koşma alışkanlığını gitgide daha keyifli ve eğlenceli hale dönüştürmek kişinin kendi elindedir. Şöyle ki;

Koşu esnasında adımları kısaltmak ve dakikada ideal adımdan (180 adım) daha fazla adım atmaya çabalamak gerekir. Küçük adımlar ile enerji tasarrufu sağlanır ve kat edilen mesafe artar, bu da çalışmanızın daha verimli olmasına yardımcı olacaktır.

Koşarken nereye baktığınız önemlidir. Bakışlarınızı önünüzde ilerilerdeki bir noktaya sabitlemek yararlıdır. Böylece çevrenizdeki diğer şeyleri umursamazsınız ve bu halde hareket veriminiz artacağından koşmanız daha da kolaylaşacaktır.

Koşarken kollarınızı gevşetmelisiniz, çünkü gergin omuzlar ve bükülmüş dirsekler sizin daha fazla enerji harcamanıza neden olacaktır.

Koşu esnasında bacaklarınızın yorulmaması için ara sıra koşu ritminizi değiştirmelisiniz. İlk kilometre hafif ve yumuşak bir hızda koşulmalı, sonraki kilometrelerde orta hızda ve bitişe doğru daha hızlı bir tempoda koşulabilir.

Koşu için rahat kıyafetler giyilmelidir. Koşulacak güzergâhın zemin yapısı dikkate alınmalı ve zemine uygun bir koşu ayakkabısı tercih edilmelidir.

Dinlenmek için kendinize zaman ayırmalısınız. Yaptığınız koşunun yorucu veya hafif bir aktivite olması fark etmez,  ilerleyen süreçte kendinize zarar vermekten ve aşırı yorgunluktan kaçınmak için bedeni dinlendirmek hayati bir önem taşır.

Bazılarına göre yalnız koşmak sıkıcı olabilir. Öyle ise koşmayı çok daha kolay hale getirmek ve her şeyden önce hoş bir aktivite olarak gerçekleştirmek için bir koşu arkadaşınızın olması iyi olacaktır. Arkadaş/lar ile koşmak kendi sınırlarınızı aşmanıza da imkân verecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir