7405 Sayılı Kanuna Göre Hazırlanan Yeni Tüzük Olağan Üstü Genel Kurul Toplantısında Kabul Edildi

26 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nu öncesindeki dönemde, spor kulüpleri 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre dernek şeklinde örgütlenmekte idi. Daha evvelden İçişleri Bakanlığı uhdesindeki dernek kütüğüne tescili yapılan spor kulübü dernekleri, 7405 sayılı kanun kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığına devredilmişlerdir[1].

7405 sayılı Kanun, dernek statüsündeki spor kulüplerine eski tüzüğü yeni tüzük ile değiştirme yükümlülüğü getirmiştir. Kanunun Geçiş Hükümleri başlıklı Geçici Madde 1’in beşinci fıkrasında “Spor kulüpleri ve üst kuruluşları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hâle getirir. Bu süre içinde uygunluğunu sağlamayanlara altı aya kadar ek süre verilebilir. Buna rağmen uygunluğunu sağlamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.” denmiştir.

Bu amir hüküm gereğince Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan[2] tek tip tüzük örnek alınarak; Skyrunning Spor Kulübü Tüzüğü yeniden hazırlanmış, spor kulübünün kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturma, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimi, spor kulübüne yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartları ile bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esaslar üyelerin bilgisine sunulmuş, tüzüğü görüşmek ve değiştirmek üzere üyeler olağanüstü toplantıya çağrılmışlardır.

Davete icabet eden üyeler 5 Nisan 2023 tarihinde ABB hizmet binası zemin kat toplantı salonunda olağanüstü toplanmış, divan oluşturulmuş, yapılan görüşme ve oylama neticesinde 7405 sayılı Kanun hükümlerine göre hazırlanmış olan Skyrunning Spor Kulübü Tüzüğü oybirliği ile kabul edilmiştir.







[1] https://www.siviltoplum.gov.tr/igdir/spor-kulupleri-ve-genclik-spor-kuluplerinin-dikattine

[2] http://antalya.gsb.gov.tr/Sayfalar/609/314/Kul%C3%BCp%20%C4%B0%C5%9Flemleri.aspx

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir