Cumhuriyet’i Cumhuriyet Parkuru’nda Kutlamak

Antalya ili Tünektepe güney yamacında yer alır Dipsizini Mağarası, manzarası Kemer istikametinin denizi ve Sıçan Adasıdır ki, milyonlarca yıldır oluşumu devam eden karstik mağaralardandır. Karanlık galerisinde zemin altında ne tür kültür ve arkeolojik varlıkları sakladığı henüz bilinmiyorsa da, galerinin sonlarına doğru devasa sarkıtları ile dikkati çekmekte, dibe doğru ilerledikçe koyu karanlığın içinde dibi görülmez.

Fotoğraf: MD, 29.10.2020, 11:43:29 – Dipsizini mağarası galeri içi sarkıtları.

29 Ekim 2020 tarihinde Cumhuriyet Bayramı anısına Cumhuriyet Parkurunda Dipsizini Mağarası ziyareti.

Tünektepe’nin (618 m) güneybatıya devamı olan Alakaya tepenin (661 m) güney yamacında yer alan Büyükdipsiz mağarası kuru ve yatay olmakla, toplam uzunluğu 40 m., girişe göre en derin noktası ise 29 m’dir. Mağara, kretase yaşlı resifal kireçtaşları ile onun altında yer alan yine aynı yaşta konglomera ve kireçtaşı formasyonları arasındaki dokanak boyunca gelişmiştir. Mağaranın sonlarına doğru sarkıt ve dikitleri dikkat çekicidir. Mağara batı ve doğu yönünden olmak üzere iki girişlidir. Girişi dar olup, girişten sonra ortalama 25 derecelik bir eğimle kuzeye doğru devam eder. MTA tarafından 1982 yılında araştırılmıştır.

 

Çizim 1: Büyükdipsiz Mağarası

 

Topçam kavşağından; bir saatlik dikey yürüyüşle mağaraya ulaşılabilmektedir. Küçük Dipsiz Mağarası’na 400 m uzaklıktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir