Koşma ve Yürümeye Duyulan Arzu

Bazen insanlar koşma ve yürüme arzularının yavaş yavaş kaybolduğunu hissedebilmektedir. Ki bu his neredeyse her gün aynı şeyleri rutin olarak yapmaktan kaynaklanır. Yaşanan muhitin etrafında 5-10 km koşu veya yürüyüş gibi fiziksel hareketlilik, kişi için çok uygun bir yöntem olsa da, aynı yerde yapılan bu faaliyet zamanla rutin hale gelmektedir.

Yürüyüşçülere nazaran koşucular genellikle rutinde rahattır, bu nedenle aynı şeyi, aynı yerde, aynı zamanda, aynı mesafede, aynı görsel çevrede yapan birçok koşucu ile karşılaşılır.

Aslında koşmak çok yönlü bir faaliyettir ve her yerde, her hızda, her mesafede veya her mevsim ve hava koşulunda yapılabilmektedir. Ancak bir an gelir ki artık bu rutin yapılamaz duruma gelinir. Bunun yerine, günlük hayatın değişimine daha iyi gelecek olan bir başka rutin bulmaya çabalanır ve bulunca da rahatlanır. Bu durumun iyi ve kötü yanları bulunmaktadır.

Her gün aynı güzergâhta aynı mesafe koşulduğunda, aynı kas grupları çalışır ve vücut aynı hareketleri tekrar eder. Böylece vücudun diğer kasları ve bölgeleri ihmal edilir. Ayrıca can sıkıntısı ortaya çıkar, kişi kendi kendine hayıflanır, aynı kas gruplarına yüklenildiği için de daha fazla yaralanma olasılığı doğar. Artık bazı şeyleri değiştirme zamanı gelir.

Koşu programında yapılacak bir değişiklik, sadece fiziksel durumu uyarmakla kalmaz, antrenman esnasında koşucunun dinamik olmasını da sağlar. Farklı parkurlar, mesafeler, araziler, merdivenler ve hızlar daha farklı kas gruplarını çalıştırır ve böylece enerji ihtiyacında farklılık oluşur. Farklılıklar, kondisyon seviyesini ve performansı arttırır ve yaralanma riskini azaltır. Değişiklikler sporcunun iç dünyasını olumlu etkileyeceğinden onu koşmaya da bağlı tutar.

Fotoğraf: MD, 07.03.2020-Muratpaşa-Falezlerinde merdivenler

Zaman yetersiz olduğunda, kişiler her zamanki rutine başvurur. Ancak, ufak bir değişiklik, her zamanki rotaya farklılık katar. Bir gün yavaş, ertesi gün hızlı bir koşmak, koşu ritmini değiştirmek vücudu şaşırtır. Örneğin; vücudun ısınmasına müteakiben, 1 dakika yavaş ve 3 dakika hızlı olmak üzere karışık bir ritimle koşulabilir. Vücudu zorlayıcı bu çabadan sonra, dinlenmek için 3 dakika yavaş 1 dakika hızlı koşulabilir. Antrenman süresince aynı ritim tekrarlanır. Koşulan güzergâh her gün tam olarak aynı olsa bile, yapılacak hız değişiklikleri sporcuyu odaklanmaya sevk eder ve yüksek tempolu koşu onu zorlar.

Hafta sonları veya daha fazla zamanın olduğu günlerde, yeni koşu parkurları denenebilir. Eğimli araziler, köprüler, patikalar, dağ gibi biraz farklı topografyadaki rotalarda koşmak iyi olur. Ancak yeni parkurlar keşfedilirken kişisel güvenlik hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. İyi aydınlatılmış alanlarda, açık havada veya başka koşucuların da bulunduğu ortamlarda bulunmak yararlıdır.

Fotoğraf: MD-27.09.2020-Hurma katı atık istikameti dere içi

Kendinize meydan okuyun ve koştuğunuz kilometreyi ara sıra arttırın. Kilometre artışı sadece hafta sonu koşu mesafesi arttırılarak başarılabilir. Bu artış her 2 veya 3 haftada bir %10 ila %20 arasında olmalıdır. Geleceğe bağlılık sporcuyu motive eder. Bu nedenle bir müsabakaya katılmayı hedeflemeli, kaydolup, faaliyet takvimine eklenmelidir.

Koşucular yarışmalara katılmak için kendilerine bir yol arkadaşı veya koşu grubu bulması da faydalı olur. Birlikte seyahat edilecek arkadaş yarışmalarda sporcuya çok faydası dokunan bir kişi olabilir. Ancak doğru kişiyi bulmak da her zaman kolay değildir. Yada spor kulübüne kaydolup, kulübün takımı ile eğitimlere ve yarışmalara katılmak daha faydalı olabilir.

Koşu ve yürüyüş parkurları seçiminde SkyrunningTr ile irtibata geçiniz. Kulübün koşu veya yürüyüş takımına kaydolup www.skyrunningtr.org adresindeki faaliyet programında yer alan parkurlarda antrenman yapma imkânına sahip olunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir