Sıcak Çarpması

Sıcak yaz günlerinde antrenman yaparken veya yarışma esnasında sıcak çarpması (güneş çarpması) olayı ile sık karşılaşılır. Aslında sıcak çarpmasının evvelinde vücut bazı işaretler vermeye başlar. Bu işaretlerin neler olduğunu bilmeniz halinde kendinize veya başka bir sporcuya yardımcı olabilmek mümkündür. Sıcakta spor yapanlar için aşağıdaki hususlar önem arz eder:

Kramplar ısı çarpmasının ilk işaretidir. Aslında kramp çeşitli sebeplere bağlı olarak her hangi bir anda gelişebilir. Ancak ısı çarpmasında ekstra sıvı kaybı ve elektrolit kaybına bağlı sebeplerle kramp daha çok can yakıcı ve batıcı bir şekilde hissedilir. Su içilmesi veya izotonik içecekler alınması halinde bu ağrılar durur. Sıvı alma imkânın olmaması halinde hemen durmanız ve antrenman veya yarışı bırakmanız gerekir.

Diğer bir belirti de yorgunluk ve vücudunun çeşitli uzuvlarında güçsüzlük ve/veya ciltte ani batma hisleri yaşanmasıdır. Vücudun gerginleşmesi ve depresif bir his yaşanması gibi uyarılar, bedenin sporcuya ilettiği işaretlerdendir.

Sıcak çarpmasının ileri aşamasında, kusma yâda mideden bir şey boşalmadan kusmaya meyil gözlenir. Böyle bir durumda hemen tıbbi yardım gerekebileceğinden kişinin hastane ortamına götürülmesi, soğuk su havuzuna alınması ve intravenöz olarak gerekli sıvıların verilmesi gerekebilir.

Formunuzu korumak için sıcak havalarda antrenman yapmayı tercih eden sporculardan olabilirsiniz. Sıcağın yaratacağı sorunlardan kaçınmak için, ki en kötüsü sıcak çarpması ölüme sebep olabilir, sıcaktan korunarak spora devam edebilmenin yollarını bulmak gerekir. İlk akla gelen, sabah şafak vakti koşmaktır. Alternatif olarak stadyumun gölgeli alanı, orman veya deniz kenarı tercih edilebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir