Antalya Turist Rehberleri Odası (ARO), üyeleri ve yakınlarına yönelik olarak 27.04.2019 günü Tazı Kanyonu – Oluk Köprü parkurunda, doğa yürüyüşü eğitim gezisi organize etti. SkyrunningTr® dernek başkanı Demircan doğa yürüyüşünde uzman rehber ve yürüyüş lideri olarak bu etkinlikte hazır bulundu.
SkyrunningTr® ile ARO Eğitim Komisyonun, Mart ayında yaptığı görüşmede ele alınıp Nisan ayı itibariyle yapılması planlanan eğitim gezilerinden ilkinin gerçekleştiği bu etkinlik esnasında Demircan, katılımcıların doğada uyuması gereken kurallar, yürüyüş sürecinde neye ve niçin dikkat edilmesi gerektiği, katılımcı kıyafet ve malzemeleri, parkurdaki genel/yerel bitki ve hayvan türleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
Etkinlik esnasında ilk olarak araç ile Gaziler Köyü mezarlık mevkiine ulaşılmış, araçtan inilmesine müteakiben kılık kıyafet kontrolleri ve neden kontrol yapılması gerektiği ve özellikle ayakkabının ne özellik ve kalitede olması gerektiği hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Müteakiben yavaş bir tempo ile Tazı Kanyonu Seyir Terası Tepesi istikametinde yürümeye başlanmıştır. Buradaki orman yolu kenarından yürünürken, verilen kısa molada çevredeki maki ekosistemindeki bitkiler kısaca ele alınmış ve geçmiş asır sakinlerinin yamaçlarda taş duvar örerek set oluşturup nasıl tarım alanı oluşturdukları konusu ele alınmıştır.
Yaklaşık 1600 m yürüyüp kanyondaki Seyir Terasına varıldığında birkaç kişinin fotoğraf çekindiği görülmüş, ARO grubu da hemen muhtelif noktalardan fotoğraf çekmeye ve çekinmeye başlamıştır. Tenha bir anda alanda bulunulmanın verdiği rehavetle tarif edilmez bir güzelliği ve bir o kadar da riski barındıran Tazı Kanyonu mümkün olan tüm açılardan fotoğraflanmıştır. Tepeye gelinen patikadan geri dönüp Yerköprü istikametine inen orman içi yoldan aşağıya doğru yürümeye geçilmiştir.
Parkur üstündeki birkaç noktadan, aşağılarda akmakta olan Köprülü Çay gözlenip fotoğraflanmıştır. Yer Köprü olarak bilinen ve yerelin Eşek Köprü dediği alanda, Köprü Çayın suyunun biraz daha fazla olduğu gözlenmiştir. Katılımcılara akarsularda çok dikkatli olunması ve gruptaki kişilerin suya girmemeleri konusunda uyarılması gerektiği konusunda dikkat çekilmiş, mola verilip, dileyen dilediği yerde yanında getirdiği azığını atıştırmış, bireysel ve toplu fotoğraflar çekilmiştir.
Yer Köprü’den itibaren istikamet ahşap bungolov evlerin bulunduğu orman kenarı olmakla, burayı işleten Tevfik amcanın kamelyada oturduğu görüldü, müsaade istenip grupça yanında oturulduğunda kendisi, alandaki turizm geçmişine kısaca değiniverdi. Buradan yola konuldu ve Köprü Çay’a yakın bir markajda patikadan yola devam edildi ve Oluk Köprü ’ye varıldı.
Sözleşilen yerde bekleyen araca binen grubumuz, Antalya’ya geri dönüşte bu tür etkinliklerde ARO’nun öncü ve düzenleyici olmasının, meslek üyeleri ve yakınları açısından çok yararlı olacağı konusunda tüm katılımcılar hem fikir idiler. Neşe ve keyifle geçen bu ilk eğitim gezisi, gelecekteki faaliyetleri de muştuluyordu.
Not: Bu eğitim gezisi esnasında, resmi kıyafeti ile Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlisinin Seyir Terasına giden patika başında hazır olduğu, kişilerin uçurum kenarına çok yaklaşmamaları, çöplerin çevreye bırakılmaması, çöplerin girişin yakınında atık alanına bırakılabileceği yönünde telkinde bulunduğu, alanda ayrıca uyulması gereken kuralları ihtiva eden bir uyarı tabelasının dikilmiş (yeni) olduğu, Tazı Kanyonu Teras Tepeyi Yer Köprü’ye bağlayan patika işaretlerin boyasının yer yer yenilendiği, ancak önemli yol ayrımlarındaki taş babaların (bilinçli veya bilinçsiz veya doğal sebeplerle) yıkılmış olduğu, keza Tilkilerde Tevfik’in pansiyonundan sonraki ayrımda da taş babaların yerinde olmadığı (taşların bir şekilde çevreye dağıldığı), Oluk Köprü yakınına Aziz Paul Yolu ibareli yeni bir tabela dikildiği görülmüştür.