3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 20 Aralık 2013’te dünyadaki yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek ve koruma çabalarına dair farkındalık yaratmak amacıyla 3 Mart’ı Dünya Yaban Hayatı Günü ilan etmişti. Bu tarih insan için önemli bir gün olarak kabul edilmektedir. Çünkü hepimiz doğaya bağımlıyız ve bunun bir parçasıyız.
Dünya Yaban Hayatı Günü’nün bu yılki teması, büyük şirketlerin ve bağımsız aktivistlerin ve gönüllülerin çeşitli çevresel girişimlerinin rolünü vurgulayan Yaban Hayatı Koruma Ortaklığı‘dır.

3 Mart Neden Önemli?
3 Mart, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’nin (CITES) 1973 yılında imzalandığı gündür. Bu nedenle 3 Mart günü özel bir önem taşımaktadır. CITES‘in koruması altında yaklaşık 5,900 hayvan türü ve 32,800 bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan 8.400’ün üzerinde tür, ciddi şekilde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Antalya’da Yaban Hayatı
Antalya bölgesinin iklim özellikleri zengin bitki örtüsü, yaban hayatını zenginleştirmiştir. İlin başlıca yaban hayatı geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turnadan oluşturmaktadır.
Türkiye’de 85 adet olan ​Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS)‘nın 8 adedi Antalya’da bulunmaktadır. Bu sahalar ve korunan hayvanlar aşağıda belirtilmiştir:
1.Akseki İbradı Üzümdere YHGS (Yaban Keçisi)
2.Alanya Dimçayı YHGS (Yaban Keçisi)
3.Cevizli Gidengelmez Dağı YHGS (Yaban Keçisi)
4.Döşemealtı Düzlerçamı YHGS (Alageyik – Yaban Keçisi)
5.Gündoğmuş YHGS (Yaban Keçisi)
6.Kaş Kıbrıs Çayı YHGS (Yaban Keçisi)
7.Finike Sarıkaya YHGS (Yaban Keçisi)
8.Konyaaltı Sivridağ YHGS (Yaban Keçisi)

Fotoğraf: Antalya Ultra®, 04.03.2023-Cumartesi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir