Ramazan ayını önemli kılan birçok etken bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve İslam âlemi için en önemli olanı, Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır ki bu durum Müslümanlar için Ramazanın ehemmiyetini kat be kat arttırmaktadır. Bu sebeple olsa gerekir Müslümanlar Ramazan ayına “On Bir Ayın Sultanı” demişlerdir.
Diğer taraftan Ramazan, Kameri yılın Şaban’dan sonra, Şevval’den önce gelen dokuzuncu ayının adıdır ki bu kelime birçok anlamı bünyesinde barındırmakla beraber kelime ile ilgili çeşitli görüşler de söz konusudur. Bunlardan biri; Ramazan’ın üzerine düşünen ve inceleme yapan Arapların bu ayda oruç tutanların tüm günahlarının yanıp yok olacağına inanmalarıdır. Bu inanca dayanarak da Ramazan kelimesini ‟Bütün günahları izâle eden” diye tefsir etmektedirler[i]. Diğer görüşe göre; Araplar ayların isimlerini belirledikleri dönemde, Ramazan ayı yaz mevsimine denk gelmiş ve bu sebeple bu aya “çok sıcak” anlamına gelen “Ramza” kelimesinden esinlenerek Ramazan ismi verilmiştir. Ramazana “Şehrullahi mübarek’’ de denilmektedir. Bunun sebebi ise bu ayda oruç tutanların Cenabı Hakkın af ve mağfiretine nail olacağı inancıdır[ii].
Ramazan olgusu, geçmiş dönemlerden günümüzün modern yaşamı ve Covid-19 sürecinde giderek bazı konularda değişime uğrasa da temelde ve yaşanan toplumsal atmosfere İslam toplumu ve özelde de Türk milletinin birliği ve beraberliğine önemli katkı sunmaktadır.
Bu bayram sevdikleriniz ile görüşemeseniz de onların gönlünüzden ırak kalmaması temennisiyle, tüm spor camiasının Ramazan Bayramını en kalbi duygularımla kutlarım.
Mürşidin DEMİRCAN
Skyrunning Spor Kulübü Derneği Başkanı
Kaynakça:
[i] Şakir, Z. (2012). Osmanlı Döneminde İstanbul Ramazanları. Akıl Fikir Yayınları, İstanbul, s.7.
[ii] Günay, H.M. (2007). Ramazan. DİA, 34:433. Bkz. https://islamansiklopedisi.org.tr/ramazan