2.nci Geleneksel Topçu Yolu® Yürüyüşü Tamamlandı

1.nci Dünya Savaşı esnasında Mustafa Ertuğrul komutasındaki Türk topçusu Bayındır mevki Kepez Tepe’den yaptığı top atışları ile Meis Adası’nda demirlemiş olan Ben-my-Chree (Kalbimin Kadını) adlı gemi ve beraberindeki birkaç gemiyi 9 Ocak 1917 tarihinde Akdeniz’e batırmış olup Ben-my-Chree tarihte batırılan ilk uçak gemisidir.

Fotoğraf: Turgay Dündar, 8.01.2021 – Cuma, Kepez Tepe doğu tarafından Meis Adası

Bu savaşta şehit düşen 38 nefer Bayındır mevkiindeki en yakın Müslüman mezarlığına defnedilmiştir.

Fotoğraf: Turgay Dündar, 8.1.2021-Cuma, Sporcular Ağlar Mezarlığı önünde

Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşlarını anmak amacıyla Skyrunning Spor Kulübü® tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Topçu Yolu® Yürüyüşü faaliyetine Kaş ilçesi Büyük Çakıl plajından başlanmış, Bitez Tepe civarındaki tarihi obüs alanı ziyaret edilmiş, Hıdrelles Kırdan geçilerek Kepez Tepe üzerindeki tarihi topçu siperlerine çıkılmıştır.

Fotoğraf: Turgay Dündar, 8.1.2021-Cuma, Hıdrellez Kırı

Kepez Tepedeki tarihi siperlere, sporcular doğu yöndeki kaya kütlesinden aletsiz olarak tırmanmış ve bu noktadan Meis Adası ve limanın net ve açık şekilde görüldüğü gözlenmiştir. Kepez Tepe zirvesine 8 dağcı ulaşmış, bu mevkide şehit olan neferler anılmış ve Türk Bayrağı açılmıştır. 1946 yılına tarihlenen harap haldeki karakol binasının batı-kuzey yönündeki kaya duvarından aletsiz olarak Hıdrelles Kırına inilmiştir. Bu alandan kuzey istikamette yürüyüşe devam edilerek Bayındır mevkiindeki Ağalar Mezarlığı’na (muhetemel şehitlik) ulaşıldığında faaliyet sona ermiştir.

Fotoğraf: Turgay Dündar, 8.1.2021-Cuma, Obüs Alanı

Pandemi koşulları nedeniyle Topçu Yolu® Yürüyüşü 14 dağcı sporcunun katılımıyla gerçekleşmiş olup toplam 18 Km yürünmüştür. Kıbrıs Türk Kültür Derneği Antalya Şubesi iki sporcu ile faaliyete iştirak etmiştir.

Topçu Yolu® Yürüyüşü faaliyetinin yapılmasına izin veren Antalya Valiliği ile Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, iki yıldır desteğini esirgemeyen Antalya Büyükşehir Belediyesine müteşekkiriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir