Kumsalda Koşu ve Yürüyüş

Sabahın erken saatinde kumsalda koşarak veya yürüyerek güne başlamak harika bir duygu. Hele Antalya sakinlerinden olup Konyaaltı ve Lara sahillerine hemen ulaşabilen birisi iseniz, cidden şanslı kişisiniz, çünkü bu harika duygu her sabah ve akşam sizin olacaktır.

Kıyı kentlerinde yaşayan sporcuların çoğunun bildiği gibi, öğlen sonu geç saatlerde plajda güneşin batışını seyrederek, ufkun ötesini tahayyül edip koşmanın veya yürümenin tadını çıkarmak hem iyi bir deneyim hem de sporcuya birçok faydası olan bir faaliyettir.

Kumda koşu veya yürüyüş, yumuşak olan kumun geri çekilmesi ile vücut için farklı bir uyarandır. Bu tür bir etkinlikte, enerjinin bir kısmı kumda kaybolur. Vücut kum üzerinde hareket ederken, ayak kararlı bir itme ile farklı bir teknik geliştirir. Netice itibariyle, denge refleksi gelişme gösterir ve vücut hareketlerinde uzmanlaşır.

Kumda koşma ve yürüme, stabilize edici (denge sağlayan) kasları aktif hale getirir ve alt baldırları, ayağın tabanını stabilize etmek için daha epey çaba harcar.

Fotoğraf: MD, SkyrunningTr sporcuları Baran, Suat ve Mürşidin, Konyaaltı sahilinde antrenmanda, 25.01.2020-10:08:43

Kumda ayakkabısız koşup yürümek de mümkündür. Günümüz insanı genel olarak çıplak ayakla koşmaya alışık olmadığından dikkati elden bırakmamalı. Yapılan çalışmalara göre, kumda yürümeye alışık olmayan ayaklar ile kumda uzun mesafeli koşulup yürünmesi bacaklarda ağrıya ve bazen de aşil tendonu ve planter fasiitin tahrişine sebep olabilir. Bu tür durumlara sebebiyet vermemek için, koşu veya yürüyüşe spor ayakkabısı ile başlanmalı ve son 10-15 dakikayı çıplak ayakla tamamlamak daha uygun olur.

Plaj ortamlarında, kırık şişe veya gözlük camları gibi kesici cisimlerin var olabileceği unutulmamalıdır.

Kumsal denize doğru eğimli olduğundan, bu tür bir zeminde devamlı aynı yönde gitmeniz halinde, kalçanız, sırtınız, ayak bileğiniz ve diz eklemleriniz ağrıyabilir. Bu nedenle aynı yöne doğru uzun süreli koşu ve yürüyüşlerden kaçınmalı, düzenli olarak belli aralıklarda yön değiştirilmelidir.

Deniz kıyısı güneşe açık bir alan olmakla, öğlen üzeri kumsalda koşup, yürümekten kaçınılmalıdır. Kumsal antrenmanında, bol su içerek vücudun susuz kalmamasına dikkat edilmeli, ayrıca şapka, güneş gözlüğü takılmalı ve güneş kremi sürmelidir.

Velhasıl, kumsalda yapılacak faaliyetlerde dikkati hiçbir zaman elden bırakmamalı, yukarıda kısaca aktarılanları hatırlayıp denizin keyfi çıkarmalıdır. Deniz manzarasında, rüzgarın esintisinde, kıyıya vuran dalgaların sesine uyumlu adımlarla, bir sporcu kumsalda koşulabilir veya yürünebilir ise bu faaliyetlerden bir çok kazanımı olur.

Deniz keyfi, koşup yürüyenlerin olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir